Μούτσιος Γιώργος


moutsios2
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1932. Σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Μόλις αποστρατεύτηκε έφυγε για τη Βιέννη, όπου έκανε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία και θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar. Ως μαθητής ακόμη είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και αργότερα με τη Λυρική Σκηνή (όπερα και οπερέτα). Με τη Εθνικό Θέατρο πήρε μέρος στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι. Στο ίδιο φεστιβάλ με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε στις "Όρνιθες", όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Σέξπιρ στο Λονδίνο.

Είχε πολλές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Αθηνών, όπως "Carmina Burana" με την φιλαρμόνικα Ουγγάρικα. Έχει τραγουδήσει με τον Pablo Casals στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τον Igor Stravinsky, τον Ανδρέα Παρίδη, τον Μάνο Χατζιδάκι κ.ά. Έλαβε μέρος στην παράσταση "Όρνιθες" του Μορίς Μπεζάρ και στη Βασιλική Όπερα των Βρυξελλών και τραγούδησε σε διάφορες συναυλίες στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης.

Στο ελεύθερο θέατρο συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους θιάσους ως ηθοποιός αλλά και ως θιασάρχης. Χαρακτηριστικός "κακός" του ελληνικού κινηματογράφου, με εμφανίσεις και στην τηλεόραση. Το ντεμπούτο στον κινηματογράφο, το έκανε το 1951, στην ταινία Ριρίκα.

Επιλογές από τη δισκογραφία του: "Το καταραμένο φίδι" (1964), "Ελένη" (1965), "Όρνιθες" (1966), "Τραγούδια αγάπης" (1969), "Τρωικός πόλεμος" (1975), "Βίκτωρ, Βικτώρια" (1984), "Συναυλίες στον κεντρικό Ορφέα" (1985).

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1951 ΡΙΡΙΚΑ
1952 ΑΓΝΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, Η
1954
ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ, Ο
1958 ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΣΕΝΑ, Η
1964
ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
1964 ΚΡΑΥΓΗ
1964 ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ
1964 ΚΡΑΧΤΗΣ, Ο
1965 ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, ΟΙ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΙ)
1965 ΤΙΜΩΡΙΑ
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, Ο
1966 ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥΝ ΑΝΤΡΑΣ
1966 ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ
1966 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΩΝΗΣ, Η (ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, Η)
1966 ΛΟΥΙΖΑ
1966 ΣΥΡΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ, ΤΟ
1967 ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΟΣ, Ο
1967 ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ
1967 ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ
1967 ΤΡΟΥΜΠΑ 67 (ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΥΜΠΑ)
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΑΘΗΝΑ Η ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ (ΓΥΜΝΟ ΓΙΑ ΔΟΛΩΜΑ)
1968 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ, Η
1968 ΖΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ
1968 ΛΥΓΕΡΗ, Η
1969 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1969 ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ
1970 ΑΕΤΟΣ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΟΜΕΝΩΝ, Ο
1970 ΕΣΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΩ
1970 ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΞΕΨΥΧΗΣΩ (ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ)
1970 ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΑ
1970 ΩΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΩΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
1970 ΝΤΙΡΛΑΝΤΑΣ, Ο
1971 ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, Ο
1971 ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
1971 ΜΑΡΑ Η ΤΣΙΓΓΑΝΑ
1972
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠ ΤΗ ΖΕΣΤΗ, Ο
1972
ΜΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ
1972 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
1972 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ, Ο (ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΝΕ ΤΗ ΝΥΦΗ)