Μακρής Ορέστης


makrhs2
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1899. Σπούδασε φωνητική μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Το 1925, πρωτοεμφανίστηκε στην οπερέτα, "Τρεις αγάπες" και αμέσως μετά, έπαιξε στο θίασο Παπαϊωάννου (1927-28), στην οπερέτα "Κρυφό ρομάντζο". Το 1929 εμφανίστηκε στο Θίασο Βεάκη-Οικονόμου και το 1932 στο Θίασο Μακέδου. Στην πορεία καθιερώθηκε ως ηθοποιός της επιθεώρησης και της μουσικής κωμωδίας, πρωταγωνιστώντας σε διάφορους θιάσους. Δημιούργησε το χαρακτηριστικό τύπο του Μεθύστακα (1923).

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του είναι: Ο Μεθύστακας, Η κυρά μας η Μαμή, Η Κάλπικη Λίρα, Στουρναρα 288, Η Θεία από το Σικάγο και Έξω οι Κλέφτες.

Το 1941, σχημάτισε θίασο με τον Κυριάκο Μαυρέα και το 1943 με το Μάνο Φιλιππίδη και τις αδελφές Καλουτά. Το 1946, συμμετείχε στο θίασο των Πέντε Άσσων στο Λυρικό, με τους Σοφία Βέμπο, Μάνο Φιλιππίδη, Κυριάκο Μαυρέα, Βασίλη Αυλωνίτη και Μίμη Κοκκίνη. Αργότερα συγκρότησε προσωπικό θίασο και περιόδευσε σ' όλο τον ελληνικό χώρο. Στον κινηματογράφο έγινε ένας από τους πλέον δημοφιλής πρωταγωνιστές. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1931 στην ταινία Ο μάγος της Αθήνας. Για την προσφορά του στο θέατρο τιμήθηκε με το Παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος. Πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 1975.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (από το 1950):

1950 ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ, Ο
1952 ΓΡΟΥΣΟΥΖΗΣ, Ο
1954 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, ΤΟ
1955
ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ, Η
1955 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΚΙ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ
1955
ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ, ΤΟ
1956 ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ, Η
1957
ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ, Η
1957 ΑΜΑΞΑΚΙ, ΤΟ
1957
ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ
1958
ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ, Η
1958 ΜΙΑ ΛΑΤΕΡΝΑ, ΜΙΑ ΖΩΗ
1958 ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΤΟ
1959
ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΤΟ
1959 ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288 (ΣΑΤΥΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ)
1959 ΘΥΜΙΟΣ ΤΑ 'ΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ, Ο
1960 ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΤΑ ΓΙΑΣΕΜΙΑ
1960
ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΗΚΑΡΑ, Η
1960 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ)
1961 ΕΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ
1961 ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
1962 ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΑ
1963 ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ, ΤΟ
1963 ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ, ΤΑ
1963 ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ
1964 ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ
1964 ΚΑΘΕ ΚΑΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ
1964 ΠΟΝΕΣΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
1964 ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ
1964 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ, Ο (ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ)
1965 ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ
1965 ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΙ, ΟΙ
1966 ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΚΡΗ, Ο
1967 ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΦΤΩΧΟΣ
1968 ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΟ



"ο Ορέστης Μακρής είναι ο ωραιότερος μεθύστακας του ελληνικού κινηματογράφου. Κανένας δεν μπόρεσε να μιμηθεί καλύτερα τις κινήσεις που δημιούργησαν αυτή τη μυθική φιγούρα. Βέβαια ο Ορέστης Μακρής μπορεί με την ίδια εξαιρετική άνεση να είναι ο «Μεθύστακας» της ομώνυμης ταινίας του Γ. Τζαβέλλα αλλά και ο πλήρως ισορροπημένος οικογενειάρχης, το γεροντοπαλίκαρο, ο τίμιος ή ο φιλάργυρος. Και, βέβαια, μπορεί να είναι ο Ναπολέων Αδάμαντας, σύμβολο ηθών του «Εξω οι κλέφτες» (1961). Τη δεκαετία του '50 γυρίζει τον «Γρουσούζη» του Γ. Τζαβέλλα και λίγο αργότερα το «Φιντανάκι» (1954) του Ι. Νόβακ. Ακόμη το το 1957 «Της νύχτας τα καμώματα» του Σακελλάριου και το 1958 «Μια λατέρνα μια ζωή» του Καψάσκη. Ετσι ή αλλιώς πάντως, ο Ο. Μακρής ήταν ένα σοβαροφανές τέρας υποκριτικής που προκαλεί το γέλιο, χωρίς να γελάσει ο ίδιος σε καμία από τις περίφημες σκηνές του..." Μάρνυ Παπαματθαίου, Το Άλλο ΒΗΜΑ

Αρχεία Video:

Θεία Από το Σικάγο
Η Κυρά μας η Μαμή