Φούντας Γιώργος


fountas2
Γεννήθηκε στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδας το 1925. Ο θάνατος ενός φίλου του, στάθηκε η αφορμή για να εγκαταλείψει την οικογενειακή δουλειά και να στραφεί στην ηθοποιία. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951 στο "Νυφιάτικο τραγούδι" του Νότη Περγιάλη.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το 1944, στην ταινία Τα Χειροκροτήματα (Αττίκ, Χόρν). Αφοσιώθηκε στον κινηματογράφο, και οι ταινίες του τον έκαναν αμέσως γνωστό και δημοφιλή, και τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους πλέον δυναμικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής οθόνης.

Το '66 και '67 τιμήθηκε από το Κινηματογράφο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με βραβεία ερμηνείας για τους ρόλους του στις ταινίες Με τη λάμψη στα μάτια και Πυρετός στην άσφαλτο. Το 1975 εμφανίστηκε και στην τηλεόραση, στη σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" (Ιούδας - Παναγιώταρας) και ακολούθησε η "Γαλήνη".

Θα τον θυμόμαστε πάντα στους ρόλους του στις ταινίες: Στέλλα ("Στέλλα, κρατάω μαχαίρι"), Το Κάθαρμα, Κραυγή και Πυρετός στην Άσφαλτο (και στις δύο στο ρόλο του αστυνόμου Μέρκου), Κόκκινα Φανάρια, Τρούμπα 67, Ο Πρόσφυγας κ.α.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (μέχρι το 1973):


1944 ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
1946
ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟΝ
1951 ΠΙΚΡΟ ΨΩΜΙ
1951 ΝΕΚΡΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Η
1952 ΜΑΥΡΗ ΓΗ, Η
1954 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, ΤΟ
1954 ΑΝΕΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, Ο
1954 ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
1954 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΧΩΣ ΑΝΤΡΕΣ (ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΝΤΑ - ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ, ΤΟ)
1955 ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ, Ο (ΙΙ)
1955 ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΗ
1955
ΣΤΕΛΛΑ
1956 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ (ΑΣΣΟΙ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ, ΟΙ)
1956
ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ, ΤΟ
1958 ΓΑΛΗΝΗ
1958 ΓΕΡΑΚΙΝΑ
1958 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ
1958 ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ, Η
1959 ΖΑΒΟΛΙΑΡΑ, Η (ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ)
1960 ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ, Η
1960 ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ
1960 ΑΝΤΙΟ ΖΩΗ
1960 ΠΟΘΟΙ ΣΤΑ ΣΤΑΧΥΑ
1960 ΛΥΤΡΩΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1960
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
1961 ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ, Η (ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΕ Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - ΥΠΟΣΧΕΣΙΣ)
1962 ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
1962 ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ, Η
1963 ΚΑΘΑΡΜΑ, ΤΟ
1963 ΖΗΛΕΙΑ
1964 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΤΟ
1964 ΚΡΑΥΓΗ
1964 ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ
1964 ΚΡΑΧΤΗΣ, Ο
1965 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ
1965
ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
1966 ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
1966 ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΟΣ, Ο
1967 ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ
1967 ΤΡΟΥΜΠΑ 67 (ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΥΜΠΑ)
1968 ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ
1969 ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ, Ο
1969 ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ, Ο
1969 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, Η
1970 ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΝΟΧΟΣ, Ο