Φέρτης Γιάννης


ferths2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης. Πρωτοεμφανίστηκε με το Θέατρο Τέχνης το 1959, στο έργο "Η ηλικία της νύχτας" και ακολούθησαν έργα όπως, "Ορνιθες", "Ευριδίκη", "Γλυκό πουλί της νιότης" (πλάι στη Μελίνα Μερκούρη) και αργότερα με το Θίασο Διονυσίων "Επικίνδυνη στροφή", "Ασκηση πέντε δακτύλων", "Το θαύμα της Άννας Σάλιβαν", "Μικρή μας πόλη", "Πέγκ καρδούλα μου", "Ιστορία του Ιρκούτσκ", "Ένας μήνας στην εξοχή", "Ο δικέφαλος αετός" κ.ά.

Στο μεταξύ παντρεύτηκε την ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου, με την οποία ίδρυσαν δικό τους θίασο και ανέβασαν τα έργα: "Γλάρος", "Αφροδίτη και ντετέκτιβ", "Καημένε μου Μάρικ", "Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος", "Άλμπουμ", "Η ηδονή της τιμιότητας", "Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες", "Επιθεωρητής", "Αυγουστιάτικο φεγγάρι", "Λουβ", "Φτωχέ φονιά", "Ο Δάσκαλος", "Η Αστυνομία", "Ο άνθρωπος", "Το κτήνος και η αρετή" κ.ά. Στη συνέχεια έπαιξε "Βάκχες" στο Κ.Θ.Β.Ε. και στο Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο, του οποίου έγινε συνιδρυτής, εμφανίστηκε στα έργα "Καπιταίν Σελ Καπιταίν Εσό" και "Η μάνα".

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη συνέπραξε στο "Νυφικό κρεβάτι", με τους Καρέζη - Καζάκο, συμπρωταγωνίστησε στην "Παναγία των δολαρίων" και με τους Μερκούρη - Κατράκη έπαιξε στο έργο, "Συντροφιά με τον Μπρεχτ".

Αμέσως μετά ίδρυσε δικό του θίασο και ανέβασε έργα όπως: "Βρικόλακες", "Γλυκό πουλί της νιότης", "Μπέντ", "Το τέλος της κυρίας Τσέηνυ", "Οργισμένα νιάτα", "Το πιο αληθινό", "Αμαντέους", "Μαύρη κωμωδία", "Επικίνδυνες σχέσεις".

Επίσης συμμετείχε στις επιθεωρήσεις "Γελάς Ελλάς Αγελάς" και "Χορός Οζαλόγκου.
Ακολούθησαν τα έργα: "Ξενοδοχείον Παράδεισος", "Λοκαντιέρα", "Καινούργια σελίδα" και με το Αμφιθέατρο στις παραστάσεις, "Ορέστεια (Ορέστης), "Βόυτσεκ", "Ηλέκτρα (Ορέστης), "Άμλετ" (Άμλετ), "Βάκχες" (Διόνυσος). Με το Θίασο Δρώμενα στα έργα "Γλάρος" (Τριγκόριν) και "Δανειστές".

Στον κινηματογράφο το ντεμπούτο του το έκανε το 1961, με τις ταινίες Ποια Είναι η Μαργαρίτα (Δαδήρας Ντίμης) και Αγάπη και Θύελλα (Καψάσκης Σωκράτης).

Το 1976, έκανε την είσοδό του στην τηλεόραση με τη σειρά, "Αθάνατες ιστορίες αγάπης", ενώ η φωνή του είναι "σήμα κατατεθέν" στο χώρο της διαφήμισης.

Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μιμή Ντενίση.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1961 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
1961 ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΑ
1962 ΗΛΕΚΤΡΑ
1964 ΑΝΗΦΟΡΟΣ, Ο
1964 ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ, Η (ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ)
1965 ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
1965 ΜΠΛΟΚΟ, ΤΟ
1966 ΖΕΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, Ο
1966 ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
1967 ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
1967 ΚΑΤΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ
1967 ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, Η
1968 ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΛΥΓΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ
1968 ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΟ
1968 ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ, Ο (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΟ)
1969 ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ
1969 ΝΥΦΟΠΑΖΑΡΟ
1970 ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
1970 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
1971 ΕΓΩΙΣΤΑΙ, ΟΙ
1971 ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ
1972 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ