Ζερβός Παντελής


zerbos2
Γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1908. Σπούδασε στη Σχολή θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1935 σπουδαστής ακόμα, με το έργο "Ερωφίλη" (Λαϊκή Σκηνή). Συνεργάστηκε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε. και την Ελληνική Σκηνή, όπου διακρίθηκε σε ρόλους νεοελληνικού ρεπερτορίου.

Το 1960 βραβεύτηκε στο Φ.Ε.Κ.Θ., για την ερμηνεία του στην ταινία Μανταλένα. Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε με τη σειρά, "Φάρος". Για τη θεατρική του προσφορά τιμήθηκε το 1960 με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α'.

Πέθανε στις 23 Ιανουαρίου του 1982.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1974):

1943 ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, Η
1951 ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
1951 ΠΙΚΡΟ ΨΩΜΙ
1955 ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ, Ο (ΙΙ)
1955
ΤΖΟ, Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ
1957
ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ, Η
1957 ΑΜΑΞΑΚΙ, ΤΟ
1957 ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ
1958
ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ, Η
1958 ΜΕΛΠΩ
1959 ΨΙΤ ... ΚΟΡΙΤΣΙΑ!
1959 ΖΑΒΟΛΙΑΡΑ, Η (ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ)
1959 ΕΝΑ ΝΕΡΟ ΚΥΡΑ ΒΑΓΓΕΛΙΩ
1959 ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
1960
ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ, ΤΑ
1960 ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΔΕΣ
1960
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ
1960 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ)
1961 ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΛΤΣΑ
1961
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ
1961 ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ, Ο
1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1962
ΑΤΣΙΔΑΣ, Ο
1962 ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
1962 ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΝΕΚΕΣ, Ο
1962 ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ
1962 ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ
1963 ΑΣΩΤΟΣ, Ο
1963 ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΠΑΤΙΡΑΚΙΑ
1963 ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ, ΤΟ
1964 ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ
1964 ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΠΟΝΟ
1964 ΕΚΛΑΨΑ ΠΙΚΡΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
1964 ΛΟΛΑ (ΛΟΛΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ)
1964 ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑΤΕ ΣΤΟ 100
1965 ΝΙΚΗΤΗΣ, Ο (ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ, Ο - ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ)
1965 ΠΕΡΙΦΡΟΝΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ
1965 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ
1965 ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΡΚΟΣ, Ο
1965 ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΑΘΩΟΥ, Η
1966 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ, Ο
1966 ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΩ
1966 ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
1966 ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ
1966 ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΙΙ
1967 ΑΝΤΙΖΗΛΟΙ
1967 ΔΡΟΣΩ Η ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ
1967 ΕΡΩΤΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ (ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, Ο)
1967 ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, Ο
1967 ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1967 ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ
1968 ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
1969 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1969 ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΜΙΑ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΑΡΔΙΑ
1969 ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ, Η
1969 ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Η
1969 ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΟ, ΤΟ
1969 ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
1970 ΑΕΤΟΣ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΟΜΕΝΩΝ, Ο
1970 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
1970 ΤΡΕΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΙΘΑΝΑ ΑΓΟΡΙΑ
1971 ΑΝΔΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ Ν΄ ΑΓΑΠΟΥΝ, ΟΙ
1971 ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Η
1971 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ
1973
ΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, Η
1974 ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
1974 Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΗ