Κωνσταντίνου Γιώργος


kwnstantinou2
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου του 1934. Σπούδασε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή του συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους στο θέατρο.

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1961 στη ταινία Η Λίζα και η Άλλη. Στον κινηματογράφο καθιερώθηκε μ' ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία Χτυποκάρδια στο θρανίο (στη θρυλική πλέον σκηνή με το προφιτερόλ) και ένα χρόνο αργότερα ως πρωταγωνιστής πλέον στην ταινία Γάμος αλά Ελληνικά. Το 1966 έκανε ένα σύντομο πέρασμα πίσω από τις κάμερες, γυρίζοντας δικά του σενάρια και πρωταγωνιστώντας παράλληλα. Η σκηνοθετική του όμως δραστηριότητα σταμάτησε νωρίς στον κινηματογράφο, παρά τα ελπιδοφόρα της μηνύματα.

Οι πλέον χαρακτηριστικές του στιγμές στον Ελληνικό Κινηματογράφο, είναι στις ταινίες: Η δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα (στο ρόλο του στριμμένου Άντωνάκη), Ξύπνα Βασίλη (ο δεξιός υπαλληλίσκος που όταν αλλάζει μυαλά τρελλαίνεται), Καλώς Ήλθε το Δολλάριο (φτωχός πλητν τίμιος λογιστής που αναλαμβάνει να διδάξει τις κοπέλες τις Τρούμπας Αγγλικά για να ρίχνουν τα "ναυτάκια" του Αμερικάνικου Στόλου), Χτυποκάρδια στο Θρανίο (προφιτερόλ) , Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης και Η Σωφερίνα (ζηλιάρης σύζυγος -και όχι άδικα - της Μάρως Κοντού).

Ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της μεγάλης οθόνης επανήλθε το 1987 μ' εμπορικές ταινίες και ταινίες βίντεο. Στην τηλεόραση έκανε την είσοδό του το 1975 ("Ανθρώπινες Ιστορίες") και με τις τρεις του ιδιότητες (ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος) και από τότε ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στη μικρή οθόνη, έως σήμερα. Πολύ πετυχημένη είναι και η πορεία του στο ελεύθερο θέατρο.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1962
ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ
1962 ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ, Ο
1962 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΥΛΟ, ΟΙ (ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ)
1963 ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
1963 ΓΕΛΙΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΤΟ
1963
ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ, Ο
1963
ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
1963 ΤΡΕΛΛΟΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
1963 ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ, Ο
1964 ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
1964
ΣΩΦΕΡΙΝΑ, Η
1965
ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ, Η
1966 ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (5000 ΨΕΜΜΑΤΑ)
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, Ο
1967
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ
1968 ΖΗΛΙΑΡΑ, Η
1969
ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ
1972 ΜΠΟΥΜ ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ
1973 ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ

Αρχεία Video:

Η Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα