Κωνσταντάρας Λάμπρος


kwnstantaras2
Γεννήθηκε στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης στις 13 Μαρτίου του 1913. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σπούδασε στην σχολή Υπαξιωματικών του Ναυτικού και στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει χρυσοχόος! Παρασυρμένος από το έντονο κλίμα του φιλελευθερισμού της εποχής, παράτησε τις σπουδές του και παραδόθηκε στις διασκεδάσεις!

Για να βγάλει τα προς το ζην, κατέληξε κομπάρσος σε μια θεατρική παράσταση του Λουϊ Ζουβέ. Στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Λουί Ζουβέ στο Παρίσι (1931) και έπαιξε στο γαλλικό θέατρο και τον κινηματογράφο σε ρόλους ζεν πρεμιέ με το όνομα Κωστάν Νταράς (Constant D' Aras). Η κινηματογραφική του καριέρα στο Παρίσι περιλαμβάνει συμμετοχές σε ταινίες όπως: "Πόρτο Φράγκο", "Ο τελευταίος Ροβινσώνας", "Ανεβαίνοντας τα Ηλύσια" κ.ά.

Το 1938 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε τη θεατρική του σταδιοδρομία, συνεργαζόμενος με τους πιο αξιόλογους θιάσους της εποχής. Ξεκίνησε με τον Θίασο της Κατερίνας στο έργο Τα Παράσημα της Γριούλας. Το 1941 ερμήνευσε τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο στο έργο Ο Παίκτης του Ντοστογιέφσκι με το θίασο του Μ. Μυράτ - Γ. Παππά. Αργότερα, το 1948, ίδρυσε δικό του θίασο και μαζί με την Μ.Μυράτ ανέβασαν το έργο Βρώμικα Χέρια. Συνέχισε με διάφορους θιάσους και το 1958 συγκρότησε θίασο με την Χριστίνα Σύλβα, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του '60 αφοσιώθηκε στην Ελληνική Κωμωδία, κάνοντας σημαντικές επιτυχίες με τους συγγραφείς Γιαλαμά - Πρετεντέρη.

Πρώτη του εμφάνιση στον ελληνικό κινηματογράφο το 1940, στην ταινία Το τραγούδι του χωρισμού, που τον καθιέρωσε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Έπαιξε σε 78 ταινίες, πολλές από τις οποίες ήταν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Η καριέρα πέρασε από τρεις φάσεις με την ίδια πάντα επιτυχία: του ζεν-πρεμιέ (1940-1956), του πατέρα γνωστών πρωταγωνιστριών (1958-1966) και του μεσόκοπου Δον Ζουάν (1967-1974).

Τιμήθηκε με το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1969, για την ερμηνεία του στη ταινία Ο Μπλοφατζής. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Τραυματία Πολέμου 1940-41 και με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'.

Στην τηλεόραση έκανε την είσοδό του το 1976, παίζοντας μόνο στη σειρά "Εκείνες κι εγώ".

Πέθανε το 1985.

Χαρακτηριστικοί ρόλοι: Υπάρχει και Φιλότιμο, Η Βίλλα των Οργίων, Ο Στρίγγλος που έγινε Αρνάκι, Καπετάν Φάντης Μπαστούνι, Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια, Η Χαρτοπαίχτρα, Ο Σπαγγοραμένος, Της Ζήλειας τα Καμώματα, Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε, Τι 30 Τι 40 Τι 50, Ο Τρελλοπενηντάρης.

πηγές:
Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία:

1940 ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ, ΤΟ
1943
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, Η
1945 ΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ (ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΒΙΟΛΙ, ΤΟ)
1946
ΠΡΟΣΩΠΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ
1946
ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟΝ
1947
ΜΑΡΙΝΑ
1948 ΑΝΝΑ ΡΟΔΙΤΗ
1949
ΔΙΑΓΩΓΗ ΜΗΔΕΝ (ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ)
1950
ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΙ
1951 ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ν' ΑΓΑΠΟΥΝ
1952 ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ
1953 ΟΥΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ, ΟΙ (ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ, ΤΟ)
1955
ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ
1956
ΖΗΛΙΑΡΟΓΑΤΟΣ, Ο
1956 ΑΓΝΩΣΤΟΣ, Η
1956 ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, Η
1957 ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ
1957 ΜΟΙΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, Η
1957 ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ
1958
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
1958 ΤΡΕΛΛΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ
1958 ΔΥΟ ΑΓΑΠΕΣ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ
1959 ΑΓΟΡΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ
1959 ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1959 ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΑΘΩΑΣ, ΤΟ
1960 ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
1960 ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1960
ΕΝΑΣ ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ (ΜΩΡΟ ΜΟΥ, ΤΟ)
1960 ΑΝΤΙΟ ΖΩΗ
1960 ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΣ
1960 ΘΡΙΑΜΒΟΣ, Ο (ΟΤΑΝ Η ΜΟΙΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑ)
1960 ΤΥΦΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
1961
ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, Η
1961 ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1962 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΩΣ
1963 ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
1963 ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ, Ο (ΑΧ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ)
1963 ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ, Ο
1963 ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ, Ο
1963 ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
1963
ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
1964
ΒΙΛΛΑ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ, Η
1964 ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ ΜΟΥ, Ο
1964
ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
1964
ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ, Η
1965 ΥΙΕ ΜΟΥ, ΥΙΕ ΜΟΥ
1965
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1965 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
1966
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Η
1966
ΚΟΡΗ ΜΟΥ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ, Η
1966 ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ
1966
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ
1967 ΒΙΒΑ ΡΕΝΑ
1967 ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΟΣ, Ο
1967 ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ
1967
ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ
1967 ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ
1967
ΣΠΑΓΓΟΡΑΜΕΝΟΣ, Ο
1967
ΣΤΡΙΓΓΛΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ, Ο
1967 ΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1968 ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
1968
ΡΩΜΙΟΣ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ, Ο
1968 ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΑ΄ ΧΕΙ 400, Ο
1969 ΗΣΑΪΑ ΜΗ ΧΟΡΕΥΕΙΣ
1969 ΜΠΛΟΦΑΤΖΗΣ, Ο
1969 ΤΖΑΝΑΜΠΕΤΗΣ, Ο
1970 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ
1970 ΚΡΙΜΑ ΤΟ ΜΠΟΪ ΣΟΥ
1971
ΠΙΣΩ ΜΟΥ Σ΄ ΕΧΩ ΣΑΤΑΝΑ
1971
ΤΗΣ ΖΗΛΕΙΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ
1971
ΤΡΕΛΟΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ, Ο
1971
ΦΑΦΛΑΤΑΣ, Ο
1972
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠ΄ ΤΗ ΖΕΣΤΗ, Ο
1972 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΓΕ ΠΛΑΚΑ, Ο
1972
ΤΙ 30, ΤΙ 40, ΤΙ 50;
1973
ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ, Ο
1981 ΛΑΜΠΡΟΥΚΟΣ ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ, Ο


"Ο επιτυχημένος ομορφάντρας: ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ξεκινάει την καριέρα του το 1939 με το «Τραγούδι του χωρισμού», συνεχίζει τα «Φωνή της καρδιάς» (1943) του Ιωαννόπουλου, «Εξόρμησις» του Χριστοδούλου κ.ά. δράματα της εποχής. Στην αρχή της καριέρας του είναι ο τίμιος, πλούσιος και βέβαια ομορφάντρας. Εχει κύρος και γοητεία, έχει στυλ και θα αποδώσει με επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του τον ρόλο του διευθυντή ναυτικής σχολής στο περίφημο «Η Αλίκη στο Ναυτικό». Στο σπίτι του βέβαια η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού εκεί κυριαρχεί η πραγματική του φύση, που είναι εκείνη του χειραγωγήσιμου καλοκάγαθου άνδρα που συχνά παρουσιάζεται να ψάχνει μανιωδώς τη γυναίκα της ζωής του. Οσο προχωρεί η καριέρα του Λ. Κωνσταντάρα βέβαια, πρωταγωνιστεί όλο και σε περισσότερες κωμωδίες που τον θέλουν στον ρόλο του θύματος επιτήδειων. Είναι όμως πάντα ο σωματώδης, κοκέτης, καλοκάγαθος τύπος." Μάρνυ Παπαματθαίου, Το Άλλο ΒΗΜΑ



Αρχεία Video:

Ο Ρωμιός Έχει Φιλότιμο
Τι 30 Τι 40 Τι 50;
Υπάρχει Και Φιλότιμο
Τζένη Τζένη