Κούρκουλος Νίκος


kourkoulos2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Σπούδασε στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1957 στην ταινία Μπάρμπα Γιάννης κανατάς και στο θέατρο το 1959. Το 1961, με τον ρόλο του στην ταινία Ο κατήφορος έγινε αμέσως γνωστός και οι ταινίες που ακολούθησαν τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους δυναμικότερους πρωταγωνιστές της Ελληνικής οθόνης.
Ηθοποιός της σκηνής συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους. Το 1967 πήγε στην Αμερική, όπου έπαιξε στο μιούζικαλ "Ιλια, ντάρλινγκ", μεταφορά στη σκηνή της κινηματογραφικής ταινίας "Ποτέ την Κυριακή", καθώς και σε δύο ξένες ταινίες ("Καζαμπλάκα", "Σικάγο στη Ρώμη"). Κατόπιν επανήλθε στην Ελλάδα συνεχίζοντας την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Σχημάτισε δικό του θίασο και το 1976 έγινε ιδιοκτήτης θεάτρου στην Αθήνα.

Τιμήθηκε δύο φορές με το Α' Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: το 1965 για τους Αδίστακτους και το 1970 για τον Αστραπόγιαννο.

Για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης των θιασαρχών του Ελληνικού Θεάτρου, (ΠΕΕΘ), ενώ από το 1994 μέχρι το θάνατό του διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Από τη θέση αυτή οραματίστηκε και δημιούργησε το Παιδικό Στέκι, την Πειραματική Σκηνή, τον Άδειο Χώρο, το Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας, τη Διεθνή Σκηνή και τη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου, ενώ αναβάθμισε δραστικά την Δραματική Σχολή του Εθνικού.

Παράλληλα, άνοιξε τις, για χρόνια κλειστές, πόρτες του Εθνικού Θεάτρου σε όλους τους ηθοποιούς, έκανε τον θίασο περιοδεύοντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και προχώρησε σε μετακλήσεις ξένων σκηνοθετών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του παρουσιάστηκαν πολλά και σημαντικά έργα του παγκόσμιου δραματολογίου καθώς και έργα πολλών Ελλήνων συγγραφέων, σε όλες τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου. Στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ Βίρα τις άγκυρες των Β. Παπαθανασίου-Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, που ήταν το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση.

Τον Μάρτιο του 2006 υπέγραψε εκ μέρους της πολιτείας την οριστική σύμβαση για την ανάθεση του έργου «Αποκατάσταση και εξοπλισμός του κτιριακού συγκροτήματος του Εθνικού Θεάτρου», που αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα οράματα της καλλιτεχνικής του θητείας.

Κατά κοινή ομολογία, ήταν ένας άνθρωπος με πάθος και ειλικρίνεια που δεν δίσταζε να ομολογήσει πως όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση, το Εθνικό Θέατρο "ήταν ένας σάπιος οργανισμός που είχαν μείνει μόνο τα κόκαλα".

Ο Νίκος Κούρκουλος είχε τέσσερα παιδιά. Δύο από τον πρώτο γάμο του με την Μελίτα, τη Μελίτα και τον ηθοποιό Άλκη Κούρκουλο και άλλα δύο από τον γάμο του με την Μαριάννα Λάτση, την Εριέτα και τον Φίλιππο.

Πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 2007, σε ηλικία 73 ετών, από την επάρατη νόσο.

Χαρακτηριστικοί Ρόλοι: Ο Κατήφορος, Λόλα, Οι Αδίστακτοι, Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο, Κοινωνία Ώρα Μηδέν, Κατηγορώ τους Ανθρώπους, Ορατότης Μηδέν, Αστραπόγιαννος.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA και in.gr

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1957 ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΤΑΣ
1958
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΑ, ΤΟ
1959 ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
1959 ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
1959 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
1960 2000 ΝΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ
1960 ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ (ΧΑΜΙΝΙ, ΤΟ)
1960 ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, Η
1960 ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1960 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΘΗΝΑ
1961
ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ, Ο
1961 ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΑ
1962 ΟΡΓΗ
1962 ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟ
1963 ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
1964 ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ, ΟΙ
1964 ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
1964 ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΖΩΗ
1964 ΛΟΛΑ (ΛΟΛΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ)
1965 ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, ΟΙ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΙ)
1965 ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΤΟ
1966 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
1966 ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΓΙΑ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ
1966 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
1968 ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
1968 ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
1970
ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ
1970 ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
1971 ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
1972
ΜΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ
1972 ΕΧΘΡΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ
1973 ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ

"Όχι άλλο κάρβουνο!" Νίκος Κούρκουλος, Ορατότης Μηδέν (1970)