Κεδράκας Νάσος


kedrakas2
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 21 Νοεμβρίου 1915. Σπούδασε στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου, απ' όπου απεφοίτησε το 1942.

Πτυχιούχος επίσης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο την ίδια χρονιά που απεφοίτησε ("Φάουστ" Γκαίτε, Εθνικού Θεάτρου) και στον κινηματογράφο το 1946 στην ταινία Πρόσωπα λησμονημένα.

Ήταν συγχρόνως και καθηγητής δραματολογίας στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου.

Στον κινηματογράφο έχει παίξει σε 190 ταινίες περίπου, πάντα σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους και θεωρείται από τους ηθοποιούς που έχουν αναπτύξει αρκετή δραστηριότητα στην ελληνική οθόνη.

Την δεκαετία του '70 πέρασε στην τηλεόραση ("Ο φωτογράφος του χωριού", "Η κοκορόμυαλη", "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" (καφετζής της Λυκόβρυσης) κ.ά.)

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1946 ΠΡΟΣΩΠΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ
1947
ΜΑΡΙΝΑ
1950
ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΙ
1951 ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ
1952 ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ, Ο
1956 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ
1958 ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙ, ΤΟ
1958 ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ, Ο
1959 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1960 ΘΡΙΑΜΒΟΣ, Ο (ΟΤΑΝ Η ΜΟΙΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑ)
1960 ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ (ΚΟΜΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΕΫ, Ο)
1960 ΝΑΝΣΥ ΤΗΝ ΨΩΝΙΣΕ, Η
1961 ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ, Ο
1961 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
1961 ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΤΟ (ΙΙ)
1961 ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ
1961 ΝΙΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΩΤΑ, ΤΑ
1962 ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
1962 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
1962 ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ, ΟΙ
1962 ΜΑΝΑ ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ
1963 ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΑ
1963 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΙΜΙΟΣ
1963 ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
1963 ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ, ΟΙ (ΕΥΤΥΧΩΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ)
1963 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ)
1963 ΛΕΝΙΩ Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ (ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ)
1963 ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ (Τ' ΑΓΡΙΜΙΑ)
1963 ΜΙΣΟΣ
1964 ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ
1964 ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ
1964 ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ
1964
ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ, Η
1964 ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ
1964 ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ, Ο
1964 ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΪΔΑ
1964 ΟΡΦΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ
1965
ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ, Η
1965 ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
1965 ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 005 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡΥΣΟΠΟΔΑΡΟΥ
1965 ΕΞΙΛΕΩΣΙΣ
1965 ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ
1965 ΔΙΨΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ
1965 ΚΑΗΜΟΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ
1965 ΚΑΙ ΟΙ 14 ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ
1966 ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΩ
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ, Ο
1966 ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ, Ο ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΪΣ, Ο
1966 ΓΑΒΡΙΕΛΑ Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ)
1966 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΩΝΗΣ, Η (ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, Η)
1966 ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΙΙ
1966 ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ, ΤΟ
1966 ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΥΝΑΓΕ
1966 ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ
1966 ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΟ ΔΡΑΣΗ, Ο
1966 ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΗ
1967 ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ
1967 ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΓΙΣΕ
1967 ΒΙΒΑ ΡΕΝΑ
1967 ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ
1967 ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ
1967 ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ
1967
ΣΠΑΓΓΟΡΑΜΕΝΟΣ, Ο
1967 ΤΡΟΥΜΠΑ 67 (ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΥΜΠΑ)
1967 ΕΝΑΣ ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΛΕΦΤΑΣ
1967 ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ, Ο
1967 ΑΓΡΙΑ ΠΑΘΗ
1967 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ
1967 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΑΔΙΚΗΣΕ, Η
1967 ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑΣ, Η
1967 ΛΑΛΑΤΟ ΛΑΛΑΚΗ (ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ, ΤΑ)
1967 ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΑ
1967 ΧΑΪΔΩ
1967 ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ
1967 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΑ, Η (ΚΟΛΠΑΖΟΥ, Η)
1968
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΟΥΔΟΥΝΑ
1968 ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
1968 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΤΟ
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΑ΄ ΧΕΙ 400, Ο
1968
ΨΕΥΤΗΣ, Ο
1968 ΑΝΔΡΕΣ ΔΕ ΛΥΓΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ, ΟΙ
1968 ΑΣ ΜΕ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1968 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΠΟΝΕΣΕ
1968 ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΥΠΙΑ ΔΡΑΧΜΗ
1968 ΓΙΓΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, Ο
1968 ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ Τ' ΑΗΔΟΝΙ, ΤΟ
1968 ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
1968 ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
1969 ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ, ΤΟ
1969 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΖΙΑΣ, Ο
1969 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1969 ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΜΙΑ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΑΡΔΙΑ
1969 ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
1969 ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ
1969 ΗΣΑΪΑ ΜΗ ΧΟΡΕΥΕΙΣ
1969
ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ
1969 ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ
1969 ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Η
1969 ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ, Ο
1969 ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΡΟΪΔΟ, ΤΟ
1969 ΑΓΩΝΙΑ
1969 ΓΑΜΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ (ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ)
1969 ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ
1969 ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, Η
1969 ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΘΕΡΙΟ
1969 ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
1969 ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΤΟΥΣ
1969 ΠΑΝΙΚΟΣ
1969 ΝΤΑΒΕΛΗΣ, Ο
1969 ΜΙΚΡΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ, Ο
1970 ΑΕΤΟΣ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΟΜΕΝΩΝ, Ο
1970 ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
1970
ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ
1970 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ
1970 ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑ, Η
1970 ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
1970 ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΑ
1970 ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
1970 ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, Η
1970 ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ, Η
1970 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ
1970 ΣΕ ΙΚΕΤΕΥΩ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1970 ΩΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΩΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
1970 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ, Ο
1970 ΣΚΛΑΒΑ, Η
1971 ΑΝΔΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ Ν΄ ΑΓΑΠΟΥΝ, ΟΙ
1971
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΑΜΠΡΟΣ
1971
ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ, Ο
1971
ΤΡΕΛΟΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ, Ο
1971
ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟ ΧΑΡΕΜΙ
1971 ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ, ΟΙ
1971 ΕΓΩΙΣΤΑΙ, ΟΙ
1971 ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
1972 ΕΧΘΡΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ
1972 ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ, Ο
1973 ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΟΙ