Καζάκος Κώστας


kazakos2
Γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας το 1935. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μόλις τελείωσε τη σχολή (1957) εντάχτηκε στο θίασο του Θεάτρου Τέχνης κι εμφανίστηκε στις παραστάσεις "Ο κύκλος με την κιμωλία", "Ψηλά από τη γέφυρα", "Η αυλή των θαυμάτων".

Αργότερα, συνεργάστηκε με τους θιάσους του Αλέκου Αλεξανδράκη, της Χριστίνας Σύλβα, της Άννας Συνοδινού και της Έλλης Λαμπέτη και ακολούθησε το θέατρο Εταιρία Αρχαίου Δράματος, με το οποίο εμφανίστηκε στα έργα "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", "Λυσιστράτη", "Αντιγόνη", "Εκκλησιάζουσες" κ.ά.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1956 στην ταινία Η αρπαγή της Περσεφόνης. Μέχρι να ενταχθεί στο δυναμικό της Φίνος Φιλμ, έπαιξε διάφορους χαρακτηριστικούς ρόλους π.χ. Ένοχοι κ.ά.

Το 1967 η ταινία Κοντσέρτο για πολυβόλα, όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Τζένη Καρέζη θ' αποτελέσει σταθμό στη ζωή και την καριέρα του, αφού η γνωριμία τους εκεί θα σφραγιστεί με τα δεσμά του γάμου και θ' αποτελέσει τον προπομπό μιας μετέπειτα κοινής καλλιτεχνικής πορείας.

Άλλες ταινίες που τον καθιέρωσαν είναι, Εν ονόματι του νόμου, Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα, Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω, Μια γυναίκα στην αντίσταση, Η λεωφόρος του μίσους, Υποβρύχιο Παπανικολής κ.ά.

Το 1972 τιμήθηκε στο Φ.Ε.Κ.Θ. για την παραγωγή της ταινίας Λυσιστράτη. Σταθμός στη θεατρική του πορεία θεωρείται η παράσταση "Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1973) στο θέατρο Αθήναιον. Ασχολήθηκε και με τη σκηνοθεσία θεάτρου ανεβάζοντας σημαντικές παραστάσεις, ενώ στο χώρο της τηλεόρασης εισήλθε ως σκηνοθέτης με τη σειρά "Μαρίνα Αυγέρη" στην οποία συμπρωταγωνιστούσε δίπλα στην Τζένη Καρέζη. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Θεάτρου.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1956 ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ, Η
1961 ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ
1962 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΟ
1962 ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ
1963 ΕΝΑΣ ΝΤΕΛΙΚΑΝΗΣ
1963 ΛΕΝΙΩ Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ (ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ)
1964 ΔΑΚΡΥΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΑ, ΤΑ
1964 ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, Η
1965 ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
1965 ΠΕΡΙΦΡΟΝΑ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ
1965 ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ
1965 ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΤΟ
1965 ΣΤΟΡΓΗ
1965 ΜΠΛΟΚΟ, ΤΟ
1966 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
1966 ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, Ο
1966 ΕΝΟΧΟΙ, ΟΙ
1967 ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ
1967 ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΕ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ, ΟΙ
1968 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, Η
1968 ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ
1968 ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΤΟ (ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ)
1969 ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ
1969 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ 17, ΤΟ
1969 ΠΑΝΙΚΟΣ
1970 ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
1970 ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
1971 ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ
1972 ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
1972 ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
1973 ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

«Θα ήθελα να είχα γνωρίσει πιο πριν τον Kώστα. Nα είχα κερδίσει τα χαμένα χρόνια. Tίποτ’ άλλο. Bλέπεις, εγώ σ’ όλη τη ζωή μου περίμενα τον Kαζάκο. Δεν τον είχα βρει και περιπλανιόμουν» Τζένη Καρέζη