Καλογήρου Σπύρος


kaloghrou2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 με το έργο "Ερωτόκριτος" και μετά συνεργάστηκε με τους Θιάσους των Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας, κ.ά. Έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου, κλασσικούς και σύγχρονους συγγραφείς, από θέατρο του παραλόγου (Ιονέσκο) μέχρι επιθεώρηση.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα, Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας. Το 1966, στο Φ.Ε.Κ.Θ. του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία "Τζίμης ο Τίγρης". Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι και η τρεμάμενη φωνή του. Είναι σύζυγος της ηθοποιού Ευαγγελίας Σαμιωτάκη.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1955 ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ, Ο (Ι)
1956 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ
1957 ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ
1959 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
1959 ΛΥΓΚΟΣ, Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ
1960
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ
1960 ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ, ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ, Ο
1960 ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ (ΚΟΜΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΕΫ, Ο)
1962 ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ ΜΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
1962 ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ
1963 ΑΜΟΚ
1964 ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, Η
1964 ΛΟΛΑ (ΛΟΛΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ)
1965 ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, ΟΙ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΙ)
1965 ΕΧΘΡΟΙ, ΟΙ
1966 ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (5000 ΨΕΜΜΑΤΑ)
1966 ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
1966 ΣΤΕΦΑΝΙΑ
1966 ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
1967 ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ
1967 ΤΡΟΥΜΠΑ 67 (ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΥΜΠΑ)
1967 ΑΓΡΙΑ ΠΑΘΗ
1967 ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ
1967 ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΕ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ, ΟΙ
1968 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, Η
1968 ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ
1969 ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ, ΤΟ
1969 ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ, Η
1969
ΘΥΜΑ, ΤΟ
1969 ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ, Η
1969 ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ
1970 ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
1970
ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ
1970 ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΝΑΤΑΣΑ
1970 ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
1970 ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, Η
1971
ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ, Ο
1971 ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Η
1971
Σ' ΑΓΑΠΩ
1971 ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ
1971 ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
1971 ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
1973
ΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, Η
1973
ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ