Γεωργίτσης Φαίδων


gewrgitshs2
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιανουρίου του 1939. Σπούδασε θέατρο στις Σχολές Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλλου Κατσέλη.

Σπουδαστής ακόμη, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1960 μ' έναν μικρό ρόλο στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν. Καθιερώθηκε το 1965 με την ταινία Τα Κόκκινα φανάρια. Την ίδια χρονιά κράτησε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ίλιγγο του Γιάννη Δαλιανίδη.

Οι ταινίες του οποίου τον έκαναν πλατιά δημοφιλή ήταν Οι θαλασσιές οι χάντρες, Νύχτα γάμου, Ένας ιππότης για τη Βασούλα, Μια κυρία στα μπουζούκια κ.ά.

Πρωταγωνίστησε σε πολλές ακόμη ταινίες, ενώ στο θέατρο για ένα διάστημα συγκρότησε δικό του θίασο μαζί, με την τότε σύζυγό του Μπέττυ Αρβανίτη. Το 1972 έκανε την είσοδό του στην τηλεόραση με το "Κόκκινο δαχτυλίδι". Το 1974 σκηνοθέτησε τη μοναδική του ταινία Σατανικές ερωμένες με πρωταγωνιστή, σεναριογράφο και παραγωγό τον ίδιο. Έχει παίξει σημαντικούς ρόλους στις τηλεοπτικές σειρές "Γιούγκερμαν" και "Πανθέοι" του Βασίλη Γεωργιάδη και "Λάμψη" του Νίκου Φώσκολου κ.ά.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1960 ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
1962 ΟΥΡΑΝΟΣ
1963 ΙΛΙΓΓΟΣ
1964 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΤΟ
1964 ΔΙΩΓΜΟΣ, Ο
1965 ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΗ
1965 ΕΧΘΡΟΙ, ΟΙ
1965
ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
1965 ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΤΟ
1965 ΠΙΚΡΗ ΖΩΗ
1965 ΝΕΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ, ΟΙ
1966 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
1967
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ, ΟΙ
1967
ΝΥΧΤΑ ΓΑΜΟΥ
1967 ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ
1967 ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ
1968 ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ
1968 ΕΝΑΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΟΥΛΑ
1968
ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ
1968 ΟΛΓΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1968 ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΤΟ (ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ)
1969 ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
1971 ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ
1971 ΖΑΒΟΛΙΑΡΑ, Η ΙΙ
1971 ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΕΤΟΙ
1972 ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ
1972 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΚΡΑΙΠΕ, Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ Γ' ΡΑΪΧ (ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ, ΤΟ)
1972 ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ (IMAGE OF LOVE)
1972 ΠΙΟ ΘΕΡΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ (TWO FACES OF LOVE)
1973 ΜΙΡΕΛΛΑ Η ΣΑΡΚΑ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ