Γαλανός Νίκος


galanos2
Σπούδασε δραματική τέχνη στη Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, με το Θίασο Καρέζη και αμέσως μετά στο Θίασο Βουγιουκλάκη, όπου έπαιξε στα έργα: "Βασίλισσα Αμαλία", "Ωραία μου κυρία", "Θεατρίνα", "Κόκαλα και ρόπαλα", "Πειρασμός" και "Καμπαρέ".

Αργότερα συνεργάστηκε με το Θίασο Μουσούρη στα έργα, "Καλοκαίρι και καταχνιά", "Διαβολεμένη γυναίκα" και σε μονόπρακτα της Μητροπούλου. Ακολούθησε η συνεργασία του για δύο χρόνια με το Εθνικό Θέατρο (Θεσ/νίκη, Κρήτη, Αγρίνιο) και μετά επέστρεψε στο ελεύθερο θέατρο.

Παράλληλα με τη θεατρική του καριέρα ξεκίνησε και η κινηματογραφική. Ο σκηνοθέτης Νίκος Φώσκολος, τον επέλεξε το 1968 για την ταινία του, Λεωφόρος του μίσους, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετά την πρώτη αυτή εμφάνιση, γύρισε με τη Φίνος Φιλμ, περίπου 25 ταινίες.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε με τη σειρά, "Το ταξίδι" και ακολούθησαν οι "Ιστορίες αγάπης", "Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα", "Ανατολικός άνεμος", "Δίκαιοι", "Το τραστ", "Η μάχη των πελαργών", "Ιερόσυλοι" κ.ά.

Δίδαξε στη Δραματική Σχολή Τριβιζά.

Μερικοί χαρακτηριστικοί ρόλοι: Λεωφόρος του Μίσους, Εν Ονόματι του Νόμου, Ένα Αστείο Κορίτσι, Ορατότης Μηδέν, Σ' Αγαπώ, Η αμαρτία της Ομορφιάς, Η Ρένα είναι Οφ-Σάϊντ.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1968 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, Η
1969 ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ
1969 ΠΑΝΙΚΟΣ
1970 ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
1970 ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
1970
ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ
1970 ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
1971 ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Η
1971
Σ' ΑΓΑΠΩ
1972
ΑΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΩΡ, Η
1972 ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, Η
1972
ΡΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΦ-ΣΑΪΝΤ, Η