Γαβριηλίδης Γιώργος


gabrihlidhs2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1909 και σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1925 με το έργο Ψυχοπατέρας. Αργότερα συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του προπολεμικού θεάτρου. Το 1947, συγκρότησε θίασο με τους Κρεββατά - Καλουτά - Ντορ.

Στο σινεμά ξεκίνησε το 1933, με την ταινία Ο Κακός Δρόμος, αλλά διακρίθηκε πολύ αργότερα στις υπέροχες κωμωδίες της Φίνος Φιλμ στις δεκαετίες του '50 και του '60.

Ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα Κρεββατά, με την οποία παίξαν στο κινηματογράφο τον ρόλο του ζευγαριού που τσακώνεται στις ταινίες Στουρνάρα 288 και Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε.

Έλαβε μέρος σε 46 ταινίες παίζοντας δεύτερους αλλά πολύ σημαντικούς ρόλους. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν στις ταινίες: Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη, Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης, Μια Τρελλή, Τρελλή Σαραντάρα, Στουρνάρα 288, Υιέ μου Υιέ μου, Ο Γόης, η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε κ.α.

Πέθανε το 1980.

πηγή: Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1933 ΚΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ο
1958
ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ
1958
ΛΕΦΤΑΣ, Ο
1958 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ, Ο
1959
ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ΟΥ, Ο
1959 ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΤΟ
1959 ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288 (ΣΑΤΥΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ)
1959 ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
1961 ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1962
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, Ο
1962 ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
1962
ΝΟΜΟΣ 4000
1962 ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΑΤΑ
1962 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΩΣ
1963 7 ΗΜΕΡΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ)
1963
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ
1963 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ
1964 ΔΙΔΥΜΑ, ΤΑ
1964 ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ ΜΟΥ, Ο
1965 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ
1965 ΥΙΕ ΜΟΥ, ΥΙΕ ΜΟΥ
1965
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1965 ΕΞΙΛΕΩΣΙΣ
1965 ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ, Ο
1965 ΦΤΩΧΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ, Ο (ΕΝΑΣ ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ)
1966
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Η
1966 ΦΟΥΣΚΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ
1966 ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, Ο ΤΡΕΛΑΡΑΣ, Ο (ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, Ο ΛΟΡΔΟΣ, Ο)
1967 ΕΝΑΣ ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΛΕΦΤΑΣ
1967 ΑΝΑΚΑΤΩΣΟΥΡΑΣ, Ο (ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΘΟΥΣ)
1967 ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΕΙΑΤΑ
1968
ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ, Η
1968 ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
1968 ΠΕΘΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ, Ο
1968 ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ, ΟΙ
1969
ΓΟΗΣ, Ο
1969 ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ, Ο
1969 ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ, Η
1969 ΚΟΜΗΣΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ, Η
1969 ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ Σ' ΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙ, ΤΑ
1970
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ
1970 ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ, Ο
1971
ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟ ΧΑΡΕΜΙ
1971 ΔΥΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΓΛΕΝΤΖΕΔΕΣ
1972 ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΩΤΗΡΗ
1973 ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ, Ο