Βουτσάς Κώστας


boutsas2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης με το έργο "Το άνθος του γυαλού" (1953). Εμφανίστηκε σε διάφορα θέατρα της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1955, που κατέβηκε στην Αθήνα, στο θίασο του θεάτρου "Περοκέ", ξεκινώντας με το έργο "Πάρε κόσμε" (1958). Συνέχισε να παίζει με επιτυχία μουσικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις στα θέατρα "Ακροπόλ" και "Μπουρνέλη".

Στον κινηματογράφο εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το 1953 σε ρόλο κομπάρσου, στην ταινία Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται και για δεύτερη φορά το 1958, στην ταινία Η κυρά μας η μαμή, ενώ ο ρόλος σταθμός στην καριέρα του ήταν αυτός του Μπίσμπιρα, 3 χρόνια αργότερα, στον Κατήφορο του Γιάννη Δαλιανίδη. Γρήγορα καθιερώθηκε ως κορυφαίος κωμικός του κινηματογράφου πρωταγωνιστώντας σε ταινίες που είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία όπως Ένα έξυπνο μούτρο, Το πρόσωπο της ημέρας, Το θύμα, Ο γόης, Το ανθρωπάκι κ.ά.

Στην τηλεόραση γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της σειράς "Ονειροπαρμένος" (1973), ενώ σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε και στη σειρά "Ο άνθρωπός μας" (1975).
Το 1984, η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του απόνειμε ειδικό βραβείο για την ερμηνεία του στην ταινία Έρωτας του Οδυσσέα του Βασίλη Βαφέα. Ανάλογα λαμπρή είναι όλα αυτά τα χρόνια η πορεία του στο θέατρο. Ηταν παντρεμένος με τη χορεύτρια Έρρικα Μπρόγιερ.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1953 ΜΠΑΜΠΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ, Ο
1958
ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ, Η
1959 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ
1960 ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ, ΤΟ
1961
ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, Η
1961 ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ, Ο
1961 ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ, Ο
1962
ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ
1962
ΝΟΜΟΣ 4000
1962
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ, Ο
1962 ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ (ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ)
1962 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΥΛΟ, ΟΙ (ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ)
1963
ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΔΥΟ
1963 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΙΜΙΟΣ
1963
ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ
1963
ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ, Ο
1963
ΨΕΥΤΡΑ, Η
1963 ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΠΑΤΙΡΑΚΙΑ
1964 ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ, ΟΙ
1964 Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ
1964 ΠΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ, Ο
1964
ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ, Η
1965 ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ, ΕΞΥΠΝΟ ΜΟΥΤΡΟ (ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ, Ο)
1965 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ
1965 ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΪ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1965 ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΤΟ
1965 ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΤΖΟΝΣΟΝ (ΝΟ ΜΙΣΤΕΡ ΤΖΟΝΣΟΝ)
1966 ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΨ
1966 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
1967
ΓΑΜΠΡΟΣ ΑΠ΄ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
1967 ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ, ΟΙ
1967
ΝΥΧΤΑ ΓΑΜΟΥ
1968
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΟΥΔΟΥΝΑ
1968 ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ
1968 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ, ΤΟ
1968
ΨΕΥΤΗΣ, Ο
1969 ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ, ΤΟ
1969 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΖΙΑΣ, Ο
1969
ΓΟΗΣ, Ο
1969
ΘΥΜΑ, ΤΟ
1969 ΕΝΑΣ ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΩΝΑΣΗΣ
1970 ΔΑΣΚΑΛΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΛΕΒΕΝΤΙΑ, Ο
1970 ΕΓΩ ΡΕΖΙΛΕΨΑ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ
1971 ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1971 ΑΓΑΠΗΣΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ
1972
ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ
1972
ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΛΙΟΓΡΙΑ
1972 ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ, Ο (ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΝΕ ΤΗ ΝΥΦΗ)
1973 ΤΟΝ ΑΡΑΠΗ ΚΙ ΑΝ ΤΟΝ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΟΥ ΧΑΛΑΣ
1973 ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ, Ο
1973 ΕΙΚΟΣΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ
1973 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗΣ

"Ο τίμιος αφελής: ο Κώστας Βουτσάς είναι ο συμπαθής, εμφανίσιμος, ταλαιπωρημένος, άφραγκος, ολίγον βλάκας, τίμιος, κάποιες φορές θρασύδειλος αλλά και γυναικοκατακτητής ­ κατά περίπτωση ­ χαρακτήρας του κινηματογράφου του Φίνου. Ηταν και είναι εξαιρετικά δημοφιλής και βέβαια κατά άλλους είναι ο «υπερφυσικός μπεμπές» του ελληνικού κινηματογράφου." Μάρνυ Παπαματθαίου, Το Άλλο ΒΗΜΑ


Αρχεία Video:

Κάτι Να Καίει
Γαμπρός Απ' το Λονδίνο