Βογιατζής Γιάννης


bogiatzhs2
Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, "Ο έμπορος της Βενετίας" στο θέατρο Διονυσία.

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πλούσια κωμική φλέβα του, τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του ραδιοφώνου (Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού), του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (Η Γειτονιά μας, Ο Ονειροπαρμένος).

Μέχρι σήμερα έχει κάνει 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες. Χαρακτηριστικές του στιγμές: Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε, Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη, Δεσποινίς Διευθυντής, Ένα Κορίτσι για Δύο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο Κοντός, Θα σε Κάνω Βασίλισσα, Νύχτα Γάμου, Το Παιδί της Μαμάς, Ο Μικές Παντρεύεται κ.α.

Είναι εξάδελφος και συνονόματος του επίσης ηθοποιού και τραγουδιστή Ιωάννη Βογιατζή.

πηγές:
Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1957 ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ (ΦΟΥΣΤΑ ΚΛΑΡΩΤΗ)
1958 ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΣΕΝΑ, Η
1958 ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ, Ο
1959
ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ, Ο
1960 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ)
1961
ΚΛΕΑΡΧΟΣ, Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΙ Ο ΚΟΝΤΟΣ, Ο
1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1962 ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΓΚΑΦΑΣ, Ο
1962
ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, Η
1962
ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ
1962 ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΛΑ
1962 ΜΗΝ ΕΡΩΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
1963
ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΔΥΟ
1963
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ
1963 ΑΜΟΚ
1964
ΒΙΛΛΑ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ, Η
1964 ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1964 ΔΙΔΥΜΑ, ΤΑ
1964
ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
1964 ΠΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ, Ο
1964 ΛΟΛΑ (ΛΟΛΑ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ)
1964 ΦΤΩΧΟΔΙΑΒΟΛΟΙ, ΟΙ
1965 ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, ΟΙ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΙ)
1965 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ
1965 ΒΛΑΚΟΜΟΥΤΡΟ, ΤΟ (ΤΡΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΒΛΑΚΟΜΟΥΤΡΑ)
1965 ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΧΑΚΙ
1966 ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ (5000 ΨΕΜΜΑΤΑ)
1966
ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Η
1966 ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ
1966 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
1967
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ, ΟΙ
1967
ΝΥΧΤΑ ΓΑΜΟΥ
1968
ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ
1968
ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
1968
ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ
1968 ΕΜΠΑΙΝΕ ΚΙΤΣΟ
1968 ΚΙΤΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ, Ο
1968 ΜΙΚΕΣ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ, Ο
1969 ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΜΙΑ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΑΡΔΙΑ
1969 ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΘΕΡΙΟ
1970 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΜΕ ΠΡΟΙΚΑ
1970 ΕΓΩ ΡΕΖΙΛΕΨΑ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ
1970 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ, ΤΟ
1971 ΑΝΔΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ Ν΄ ΑΓΑΠΟΥΝ, ΟΙ
1971 ΖΟΥΣΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ
1972 ΔΟΥΛΙΚΟ ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ (ΘΗΛΥΚΟ ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ)
1972 ΕΡΩΤΙΑΡΗΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
1973 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗΣ