Βέγγος Θανάσης


beggos
Γεννήθηκε στο Ν. Φάληρο το 1927. Τον ανακάλυψε ο Νίκος Κούνδουρος και πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία Μαγική πόλη το 1955. Έκτοτε έπαιζε ανελλιπώς σε δεκάδες ταινίες υποδυόμενος μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους με εξαίρεση του Μήτρο και Μητρούση στην Αθήνα και την πρώτη του μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1961)του Ροβήρου Μανθούλη.

Από το 1962 άρχισε η συνεργασία του με το σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, που ανέδειξε το χειμαρρώδες κωμικό του ταλέντο, Ζήτω η τρέλλα. Άρχισε να καθιερώνεται πλέον ως πρωταγωνιστής και κορυφαίος κωμικός του κινηματογράφου. Το 1965 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ταινιών, που εγκαινίασε τη λειτουργία της με την ταινία Είναι ένας τρελός, τρελός Βέγγος. Μέχρι το 1968, οπότε η εταιρία άρχισε τη συνεργασία της με τη Φίνος Φιλμ, ο ίδιος αναλάμβανε μερικές φορές και την σκηνοθεσία των ταινιών που παρήγαγε και πρωταγωνιστούσε.

Το 1970 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Ντίνο Κατσουρίδη, η οποία κορυφώθηκε το 1971 με την ταινία Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση, που του χάρισε το βραβείο ερμηνείας στο Φ.Ε.Κ.Θ. και θεωρείται ορόσημο στην καριέρα του. Ξανακέρδισε το βραβείο και την επόμενη χρονιά με την ταινία Θανάση πάρε τ' όπλο σου.

Ενώ ο εμπορικός κινηματογράφος γνώριζε την παρακμή του, συνέχιζε να προσελκύει θεατές στις αίθουσες, τόσο στη δεκαετία του '70 όσο και στα πρώτα χρόνια της επόμενης. Κάτω από τις σκηνοθετικές μπαγκέτες των Ντίνου Κατσουρίδη, Πάνου Γλυκοφρύδη και Θόδωρου Μαραγκού ο ήρωας Θανάσης ενσάρκωνε τον απλό Έλληνα πολίτη που αγωνίζεται να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να επιβιώσει με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό και γνώρισε την αμέριστη αγάπη του κοινού, που συνεχίζει να την εκδηλώνει βλέποντάς τον να παίζει διαφορετικούς ρόλους (Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη κ.ά.).

Το 1993 τιμήθηκε από το Φ.Ε.Κ.Θ. για το σύνολο της προσφοράς του (που συνοδεύτηκε από την έκδοση βιβλίου για το έργο του). Αντίστοιχα λαμπρή ήταν η πορεία και στο θέατρο με αποκορύφωμα το 1995, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο υποδυόμενος τον Τρυγαίο στην "Ειρήνη" του Αριστοφάνη όπου και αποθεώθηκε. Επίσης έχει εμφανιστεί σε σήριαλ της τηλεόρασης (Θανάσης Παπαθανάσης κ.ά) ενώ έχει σκηνοθετήσει τα Βεγγαλικά.

Έφυγε σε ηλικία 84 ετών, στις 3 Μαϊου 2011, έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία λόγω ενός βαρύτατου εγκεφαλικού.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1955 ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΗ
1955 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΚΙ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ
1956
ΔΡΑΚΟΣ, Ο
1956 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ (ΑΣΣΟΙ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ, ΟΙ)
1956
ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ, ΤΟ
1956 ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΤΟ (ΦΤΩΧΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ)
1957 ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ
1957 ΘΕΙΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΕΤΑΣ, Ο (ΕΧΕΙ ΘΕΙΟ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ)
1957 ΤΣΑΡΟΥΧΙ ΠΙΣΤΟΛΙ ΠΑΠΙΓΙΟΝ (ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΚΑΣ)
1957 ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ
1958
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
1958 ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙ, ΤΟ
1958 ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ
1958 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΛΗΤΕΣ
1958 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ
1958 ΚΑΥΓΑΤΖΗΔΕΣ, ΟΙ
1958 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ, ΤΟ
1958 ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ, Η
1958
ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΙΡΗ, Ο
1959 ΑΓΟΡΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ
1959 ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
1959
ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ΟΥ, Ο
1959 ΔΟΣΑΤΖΗΔΕΣ, ΟΙ (ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΙ)
1959 ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
1959
ΜΟΥΣΙΤΣΑ, Η
1959 ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
1959 ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ)
1959 ΕΝΑ ΝΕΡΟ ΚΥΡΑ ΒΑΓΓΕΛΙΩ
1959 ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
1959 ΘΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, Ο
1959 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, Ο
1960
ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ, ΤΟ
1960
ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ
1960 ΝΤΕΡΒΙΣΟΠΑΙΔΑ, ΤΑ
1960 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΤΟ
1960 ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1960 ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ, Η
1960 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ)
1960 ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1960 ΕΝΝΙΑΚΟΣΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, ΟΙ
1960 ΠΟΘΟΙ ΣΤΑ ΣΤΑΧΥΑ
1960 ΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, Ο
1960 ΤΥΦΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
1960
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
1960 ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ (ΕΙΔΥΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΔΗΨΟ)
1961 ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΚΑΛΤΣΑ
1961
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ
1961 ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1961 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
1961 ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ

1961 ΔΙΑΜΑΝΤΩ
1961 ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ (ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ)
1961 ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ, Η (ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΕ Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - ΥΠΟΣΧΕΣΙΣ)
1961 ΧΩΡΙΣ ΜΗΤΕΡΑ (4 ΑΔΕΛΦΙΑ)
1961 ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1961 ΜΥΡΤΙΑ
1962
ΑΤΣΙΔΑΣ, Ο
1962 ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΓΚΑΦΑΣ, Ο
1962 ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ
1962 ΜΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΗ (ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΒΕΓΓΟΣ)
1962 ΠΙΘΑΡΙ, ΤΟ
1962 ΝΥΦΗ ΤΟ ΣΚΑΣΕ, Η (ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ;)
1962 ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ (ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ)
1962 ΓΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ
1962 ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ
1962 ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΛΑ
1962 ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ
1962 ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΠΤΑΣΙΑ, Η
1962 ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ, ΟΙ
1963 ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ, Ο
1963
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ
1963
ΤΥΦΛΑ ΝΑ 'ΧΕΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ
1963 ΑΝΗΣΥΧΑ ΝΙΑΤΑ (ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, Η)
1963 ΤΥΧΕΡΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ, ΤΟ
1963 ΤΡΕΛΛΑΡΑΣ, Ο
1964 ΔΙΔΥΜΑ, ΤΑ
1964 ΕΞΩ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ
1964
ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
1964 ΚΑΤΑΦΕΡΤΖΗΣ, Ο
1964 ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΣΩΦΕΡΙΝΕΣ (ΒΕΓΓΟΣ ΣΩΦΕΡΑΝΤΖΑ, Ο - ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ, ΤΟ)
1964 ΦΤΩΧΟΔΙΑΒΟΛΟΙ, ΟΙ
1964 ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ, Ο
1965 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΟΣ, ΤΡΕΛΛΟΣ ΒΕΓΓΟΣ
1966
ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ, Ο
1967
ΘΟΥ ΒΟΥ, ΦΑΝΕΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ 000 (ΒΟΗΘΕΙΑ Ο ΒΕΓΓΟΣ)
1967 ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ
1967 ΤΡΕΛΛΟΣ, ΠΑΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΒΕΓΓΟΣ
1968 ΔΟΚΤΩΡ ΖΙ ΒΕΓΓΟΣ
1969 ΕΝΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ
1969 ΘΟΥ ΒΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ
1969 ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
1970 ΕΝΑΣ ΒΕΓΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
1970 ΘΑΝΑΣΗΣ, Η ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ, Ο (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΕΛΛΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ, Η)
1971
ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ
1971 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
1971 ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΠΑΛΑΒΙΑΡΗΣ
1972 ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ
1973 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΕ ΠΟΛΥ, Ο
1973 ΔΙΚΤΑΤΩΡ ΚΑΛΕΙ ΘΑΝΑΣΗ
1973 ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ, Ο

"Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ: ο Θανάσης Βέγγος θεωρείται ο μεγαλύτερος έλληνας κωμικός. Ηταν πάντα ο λαϊκός και καλοπροαίρετος τύπος, ο ηρωικός και φιλάνθρωπος που έτρεχε πολύ, κυνηγούσε την εκπλήρωση ενός σκοπού, ο οποίος μπορεί ποτέ να μην ολοκληρωνόταν αλλά εκείνο που είχε σημασία ήταν η πορεία: ώσπου να τελειώσει το έργο με την αποτυχία του, κανένας δεν θυμόταν τι ήταν εκείνο που κυνηγούσε ή πόσο μεγάλη ήταν η αξία του, αφού οι κωμικές παρεκτροπές τού ήρωα ήταν να στρέψει αλλού την προσοχή ­ και είχαν προκαλέσει. Ηταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, ο πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης. Ο Βέγγος μπαινόβγαινε σε προσωπικά, πολιτικά και κοινωνικά δράματα, διακωμωδούσε τα πάντα, δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι πρέπει να κάνει το όπλο του και ερωτευόταν πάντα την πιο όμορφη κοπέλα της ταινίας. Ο Βέγγος ξεκίνησε από τη «Μαγική πόλη» του Κούνδουρου, πέρασε σε δεύτερους ρόλους τη δεκαετία του '50, πήρε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο ως Θρασύβουλος στο «Εξοχικόν κέντρον ο έρως» (1961). Ακολούθησαν βέβαια τα «Δόκτωρ Ζιβέγγος» (1968), «Θ.Β. Φαλακρός πράκτωρ» (1969), «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» (1971) κ.ά." Μάρνυ Παπαματθαίου, Το Άλλο ΒΗΜΑ


Αρχεία Video:

Πολυτεχνίτης Κι Ερημοσπίτης
Ο Ατσίδας
Τύφλα Να 'χει ο Μαρλον Μπράντο