Αυλωνίτης Βασίλης


avlwniths2
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1924 με το θίασο Ελένης Ζαφειρίου στο έργο"Ερωτικές γκάφες". Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους σε οπερέτες και κωμωδίες, μέχρι το 1928, οπότε και στράφηκε προς την επιθεώρηση επικεφαλής δικού του θιάσου.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1929 στην ταινία του Αχιλλέα Μαδρά, Μαρία η πενταγιώτισσα, ενώ ακολούθησαν δεκάδες άλλες, έως το 1970 (Η αριστοκράτισσα κι ο αλήτης), όπου εμφανίστηκε στον τελευταίο του ρόλο. Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή αυτής της ταινίας, πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 10 Μαρτίου 1970.

Χαρακτηριστικοί ρόλοι της καριέρας του: Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο, Η Ωραία των Αθηνών, Ο Θησαυρός του Μακαρίτη, Οι Γαμπροί της Ευτυχίας και ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (από το 1948):

1952 ΑΛΛΟΣ, Ο
1954
ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, Η
1954 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
1955
ΓΛΕΝΤΙ, ΛΕΦΤΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ
1955
ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1956
ΚΑΦΕΤΖΟΥ, Η
1957 ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΤΑΣ
1957 ΑΜΑΞΑΚΙ, ΤΟ
1957 ΘΕΙΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΕΤΑΣ, Ο (ΕΧΕΙ ΘΕΙΟ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ)
1957 ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ
1957
ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ (ΦΟΥΣΤΑ ΚΛΑΡΩΤΗ)
1957
ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ
1958
ΛΕΦΤΑΣ, Ο
1958
ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ
1958 ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
1958 ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙ, ΤΟ
1958 ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΑΜΠΡΟΣ
1958 ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ, Ο
1959
ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ, Ο
1959 ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΣΣΑ
1960
ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΓΕΡΟΝΤΟΠΑΛΗΚΑΡΑ, Η
1960 ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, Η
1960 ΑΓΑΠΟΥΛΑ ΜΟΥ
1960 ΑΓΡΙΜΙ, ΤΟ
1960 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΘΗΝΑ
1961 ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ, ΤΟ
1961
ΚΛΕΑΡΧΟΣ, Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΙ Ο ΚΟΝΤΟΣ, Ο
1961 ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΑ
1962
ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΟΙ
1962
ΚΟΡΟΪΔΟ ΓΑΜΠΡΕ
1962 ΜΙΧΑΛΗΟΣ ΤΟΥ 14ΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, Ο
1962 ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΑΤΑ
1962 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΟ
1962 ΓΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ
1962 ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η
1962 ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΟΪΔΑ
1962 ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΔΙΦΡΑΓΚΑ
1962 ΚΑΡΠΟΥΖΑΚΙ, ΤΟ
1963 ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΑ
1963 ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
1963 ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ, ΤΟ
1963 ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13
1963 ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΣ, Ο
1963 ΑΝΗΨΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ, Ο
1963 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ
1963 ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΙΠΤΗΖ, Ο (ΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ, Ο)
1963 ΛΕΝΙΩ Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ (ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ)
1964 ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ
1964 ΚΑΘΕ ΚΑΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ
1964 ΠΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ, Ο
1964
ΣΩΦΕΡΙΝΑ, Η
1964 ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑ ΚΑΝΕ ΘΑΛΑΣΣΑ, Ο
1964 ΛΑΓΟΠΟΔΑΡΟΣ, Ο
1964 ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΪΔΑ
1964 ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
1964 ΤΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑ
1964 ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΕΣ, ΟΙ
1964 ΠΙΚΡΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ
1965
ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ, ΕΞΥΠΝΟ ΜΟΥΤΡΟ (ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ, Ο)
1965 ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ (ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΖΩΗ)
1965 ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, ΤΑ
1965 ΚΑΙ ΟΙ 14 ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ
1966 ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΘΕΛΕΙ ΞΥΛΟ, Η (ΜΙΣ ΒΑΓΟΝΙ)
1966
ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ
1966 ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ
1966 ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΩ
1966 ΗΣΑΪΑ ΧΟΡΕΥΕ
1966 ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ, Ο ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΪΣ, Ο
1966 ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΟ ΔΡΑΣΗ, Ο
1966 ΦΙΦΗΣ, Ο ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ
1966 ΠΟΝΗΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
1967 ΣΗΚΩ ΧΟΡΕΨΕ ΣΥΡΤΑΚΙ
1968 ΠΕΘΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ, Ο
1969 ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, Η
1969 ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ
1969 ΚΟΡΟΪΔΑ, Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ, ΤΑ
1969 ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΘΕΡΙΟ
1970 ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ, Η

Αρχεία Video:

Κορόϊδο Γαμπρέ
Της Νύχτας τα Καμώματα
Η Ωραία των Αθηνών