Αλεξανδράκης Αλέκος


alexandrakis2
Γεννήθηκε το 1928. Σπούδασε στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1944, στην ταινία Χειροκροτήματα και στο θέατρο το 1949. Καθιερώθηκε σαν ζεν-πρεμιέ του Ελληνικού Κινηματογράφου, το 1951 με την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, Εκείνες που δεν Πρέπει να Αγαπούν, όπου πρωταγωνιστούσε στο πλευρό της Σμαρούλας Γιούλη.

Ακολούθησε μια σειρά ταινιών, που τον καθιέρωσαν στο πλατύ κοινό με πιο γνωστές τις κωμωδίες Δεσποινίς Διευθυντής, Κλωτσοσκούφι, Η Ψεύτρα, Μια Τρελλη Τρελλη Οικογένεια, Μια Ιταλίδα Από την Κυψέλη, Το Δόλωμα, Η Σωφερίνα, Ξύπνα Βασίλη αλλά και σε δραματικούς ρόλους στις Χωρίς Ταυτότητα, Ίλιγγος, Δάκρυα για την Ηλέκτρα - όλες τις Φίνος Φιλμ.

Συνεργάστηκε αρχικά με αξιόλογους αθηναϊκούς θιάσους και πολύ σύντομα ίδρυσε δικό του θίασο. Το 1960 σε συνεργασία με τον Αριστείδη Καρύδη Φουκς σκηνοθέτησε την ταινία Θρίαμβος και το 1961 μόνος του την ταινία Συνοικία το όνειρο.

Στην τηλεόραση έκανε μια θριαμβευτική είσοδο στη σειρά "Παράξενος ταξιδιώτης", ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές πετυχημένες εμφανίσεις. Ήταν σύζυγος της ηθοποιού Αλίκης Γεωργούλη και αργότερα της επίσης ηθοποιού Νόνικας Γαληνέα, με την οποία είχαν δικό τους θίασο. Πέθανε το 2005.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1944 ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
1949 ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ
1951 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
1951 ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ν' ΑΓΑΠΟΥΝ
1952 ΑΓΝΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, Η
1952 ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ, Ο
1953 ΕΥΑ
1953 ΟΥΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ, ΟΙ (ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ, ΤΟ)
1955
ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ
1955 ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΜΑ (ΚΥΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ)
1955 ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
1955 ΟΡΓΑΝΑΚΙ, ΤΟ
1955
ΣΤΕΛΛΑ
1956 ΑΓΝΩΣΤΟΣ, Η
1956 ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ, Η
1956 ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΤΟ (ΦΤΩΧΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ)
1957 ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΤΑΣ
1957
ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ (ΦΟΥΣΤΑ ΚΛΑΡΩΤΗ)
1959 ΑΓΟΡΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΤΟ
1959 ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ, ΤΟ
1960
ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ, ΤΟ
1960
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
1960 ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
1960 ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΣ
1960 ΘΡΙΑΜΒΟΣ, Ο (ΟΤΑΝ Η ΜΟΙΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑ)
1961 ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
1961 ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΣΑ
1963
ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΔΥΟ
1963
ΨΕΥΤΡΑ, Η
1963 ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
1963 ΙΛΙΓΓΟΣ
1964 ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
1964
ΔΟΛΩΜΑ, ΤΟ
1964
ΣΩΦΕΡΙΝΑ, Η
1965
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
1965 ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΗ
1965 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
1965 ΕΧΘΡΟΙ, ΟΙ
1965 ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ, Ο
1966
ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ
1966
ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ, ΟΙ
1966 ΑΡΤΙΣΤΑ, Η
1966 ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ)
1967 ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΓΙΣΕ
1968
ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
1968 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΩΡΑΦΑ
1968 ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
1969
ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ
1969 ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ
1969 ΣΤΟΝ ΙΛΙΓΓΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
1969 ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΑΘΩΟΥ, Η
1969 ΝΥΦΟΠΑΖΑΡΟ
1970 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ (ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ)
1970 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ, Ο
1970 ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ
1971 ΑΓΑΠΗΣΑ ΕΝΑΝ ΑΛΗΤΗ
1971 ΑΗΤΤΗΤΟΣ
1971 ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕΣ
1971 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ
1972
ΚΟΜΗΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Η
1972 ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
1973
ΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, Η

Αρχεία Video:

Δεσποινίς Διευθυντής
Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη
Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια